Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu – İnceleme

Uncharted serisinin benim hayatımda yeri her zaman bir başka oldu. Birçok güzel oyun oynadım, çok sayıda sevdiğim oyun sayabilirim, ama bana en sevdiğin oyun ne diye sorarsanız size Uncharted’ın en sevdiğim iki oyundan biri olduğunu söyleyebilirim.

Yıllarca film gibi oyun dediğimiz Uncharted, bu söylemimizi haklı çıkarırcasına sinema uyarlamasıyla da bu hafta beyaz perdeye geliyor. Ben de hem sinema filmi geliyorken, hem de Uncharted 4 ve ek oyunu Kayıp Miras’ın PlayStation 5 versiyonu çıkmışken biraz Uncharted hakkında yazmak istedim.

Uzun bir süredir farklı bir makale üzerinde çalışıyorum. İlk Uncharted oyununun nasıl yapıldığına dair haftalardır birçok makale okudum, belgesel seyrettim. Tüm öğrendiklerimi, zamanında yaşadıklarımla birleştirerek “Yapım Hikayesi: Uncharted” yazısını hazırlıyorum. Hatta Uncharted yazısına başladıktan sonra araya Space Jam’in yapım hikayesi girdi, onu daha önce yayınladım. Neyse, asıl yapım hikayesi yazım gelene hazır Hırsızlar Mirası Koleksiyonu’nu oynuyorken neden kısa bir yazı yazmayayım diye düşündüm.

2016 yılında piyasaya çıkan Uncharted 4, aslında serinin bir anlamda sonradan eklenen, uzatmalı bir oyunuydu. Serinin asıl yönetmeni Amy Hennig, aslen Uncharted’ı ilk üçleme ile PlayStation 3’te bitirmişti. Naughty Dog da yeni bir seri olan The Last of Us’ı çıkarmış ve Nathan Drake geri plana atılmıştı ki PlayStation 4’ün piyasaya çıkmasıyla birlikte yeni bir Uncharted siparişi geldi. PlayStation 3’ün özelliklerini sonuna kadar kullanan bir oyun, PlayStation 4’te neler yapmazdı ki? Bu soru, sadece PlayStation 4’ün pazarlama uzmanlarının değil, oyuncuların da aklında dolanan bir soruydu.

Nathan ve Bruce’un son tangosu

Uncharted 4’ün kendisi ne kadar muhteşem bir oyunsa, yapımı da aslında bir o kadar sancılı ve zorluydu. Serinin yapımcısı Amy Hennig 2014 yılında, Uncharted 4’ün yapımına başladıktan sonra bazı fikir ayrılıkları neticesinde stüdyodan ayrılmıştı. Artık Nathan Drake’i hayatlarının gerisinde bırakıp kendi yarattıkları seri olan The Last of Us’a odaklanan Neil Druckmann (ilk iki Uncharted oyunun ortak yazarı) ve Bruce Straley (ilk Uncharted’ın tasarımcısı, ikinci oyunun ortak yönetmeni) stüdyonun baskısıyla istemeye istemeye Uncharted 4’ün başına geçirilmişlerdi. İstemeyerek diyorum çünkü Jason Schreier’ın Kan, Ter ve Pikseller kitabında da uzun uzun anlattığına göre ikili, The Last of Us’ın yorgunluğu sonrası dinlenmek isterken kendilerini yapımına başlanmış ve yönetmenin ayrılmasıyla ortada kalmış bir projenin ortasında bulmuşlardı.

Uncharted 4 için yaratılan onlarca konsept çöpe atılmış, sınırlı takvim içerisinde oyun yeniden yaratılmıştı. Nitekim Uncharted 4, 2016 yılında piyasaya çıktığında muhteşem grafikleri, dokunaklı hikayesi ve başarılı aksiyonuyla Nathan Drake’e mükemmel bir veda niteliğinde oyun olmuştu. Bu veda sadece Nathan Drake’e olmadı elbette, dördüncü oyunun ortak yönetmeni, serinin önemli ismi, The Last of Us’ın da ortak yaratıcısı Bruce Straley, oyunun çıkmasından birkaç ay sonra Naughty Dog’dan ayrıldı. Biraz dinlenmek istediğini söyleyerek ayrılan Bruce, halen sektöre aktif olarak dönmüş değil.

Uncharted 4, Sony’nin istediği gibi PlayStation 4’ün tüm özelliklerini kullanmakla kalmamıştı, gerçekten eskimeyen bir oyun olmayı da başarmıştı diyebiliriz. Hırsızlar Mirası Koleksiyonu ilk duyurulduğunda Uncharted 4’ün PS5’e geleceğine çok sevinmiştim. Fakat bir yandan da ne gibi yenilik olabilir ki, şu an oyunu açsan taş gibi oynarsın diye düşünüyordum. Nitekim Naughty Dog da bunun farkında olacak ki birkaç güzel dokunuşla oyunu modern hale getirmiş.

4K Ayrıntı Modu mu? Performans Modu mu?

Hırsızlar Mirası Koleksiyonu içerisinde yer alan iki oyun; Uncharted 4 ve Kayıp Miras oyunlarının PS5 oyunlarının artık doğasında bulunan iki farklı modu bulunuyor. İsterseniz oyunu 4K ama 30 fps ile oynayabilir, isterseniz de 2K (1440p) ve 60 fps kare hızıyla oynayabilirsiniz. Bu konuda çok sayıda YouTube’da karşılaştırma videosu olduğu için ben de kendimce hazırlama işine girişmedim 🙂 Benim uzun denemelerden sonra verebileceğim tavsiye performans modunda oynamanız. 1440p ve 60 fps kare hızıyla oyun yağ gibi akıyor. Hem 1080p orijinal oyuna göre çok daha keskin ve neredeyse 4K’ya yakın kalitede grafiklere sahip oluyorsunuz, hem de sabit 60 fps kare hızıyla özellikle aksiyon sahneleri içinde yağ gibi akıyorsunuz. Bazı anlarda veya ara sahnelerde 55 fps’ye kadar düşebiliyor ancak PS5’in gücü sayesinde öyle 40’lara kadar gelmiyorsunuz. Yani çok da hissedilecek kıvamlarda değil.

Performans modu ile ilgili bir minik açıklama da yapayım. Performans modunda, yani 1440p modunda görüntünün çözünürlüğü aslında biraz televizyonunuza göre dinamik olarak ayarlanıyor. Yani eğer 4K televizyona sahipseniz, 1440p’yi baz alıp upscale yani 4K’ya yükseltme yaparak gösteriyor. O yüzden de 4K fidelity/ayrıntı moduyla çok fazla grafik farkı oluşmuyor. Eğer tv’niz 1080p ise o zaman da 1440p görüntüyü yine baz alıp bu sefer downscale yapıyor, bu da yine daha net bir görüntü oluşmasını sağlıyor. Öte yandan Performans+ modundan da söz ediliyor ama ben henüz oyunda bulamadım, belki de eklenmedi. Bu modda da 1080p görüntü kalitesinde 120 fps kare hızı sunuluyor. Halen en iyisi ve en arası düz Performans Modu gibi.

DualSense dokunuşları, 3D ses optimizasyonu ve biraz önce bahsettiğim akıcı grafik performansının yanı sıra tabii native, yani resmi PS5 sürümü olduğu için SSD’nin performansından da sonuna kadar yararlanıyor. Oyunda yükleme süresi yok gibi bir şey diyebilirim. Bu konuda en sevdiğim iki oyun Marvel’s Spider-Man: Miles Morales ve NBA 2K yeni nesil serisiydi, bunlara şimdi bir de Uncharted eklendi. Bu üç oyunda da yükleme süresi yok denecek kadar kısa sürede oyuna geçiliyor.

Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu’na PlayStation 5’te sahip olmanız için iki yolunuz bulunuyor. Eğer daha önce koleksiyonun içerdiği iki oyundan birinin PlayStation 4 sürümüne sahipseniz, sadece 90 TL gibi uygun bir fiyatla koleksiyonun PS5 sürümüne güncelleyebiliyorsunuz. Tıpkı Death Stranding’de oldu gibi. Eğer iki oyuna da sahip değilseniz ve ilk defa oynayacaksanız o zaman tam fiyatı olan 439 TL’yi ödemeniz gerekiyor.

PS4 sürümlerini oynayanlar ayrıca kupalarını da PS5 sürümüne aktarabilirler. Kayıp Miras’ın platin kupası bulunmuyor, yeni koleksiyonun tek platin kupası var ve onu kazanmak için Kayıp Miras’ın da tüm kupalarını kazanmanız lazım. Yani görece olarak oyundan platin kupa almak biraz zor. Ben en azından burada bir yeniden düzenleme beklerdim.

Uzun lafın kısası ister Uncharted 4’ü (veya Kayıp Miras’ı) oynamış olun, ister oynamamış olun, her iki oyun da PlayStation 5’te oynanmayı hak ediyor. Özellikle 6 sene içerisinde hikayeyi de biraz unuttuğunuzu düşünürsek mutlaka şans tanıyın. Yazarken fark ettim, 6 sene olmuş mu ya Uncharted 4 çıkalı? Halen taş gibi, maşallah!

Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu

Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu
5 5 0 1
PlayStation 5 için yeni bir Uncharted oyunu olmasa bile hem Uncharted 4 hem de Kayıp Miras, sanki PS5'e özel yapılmış gibi duruyor. Kim der ki bu oyun 6 yıl önce piyasaya çıktı!
PlayStation 5 için yeni bir Uncharted oyunu olmasa bile hem Uncharted 4 hem de Kayıp Miras, sanki PS5'e özel yapılmış gibi duruyor. Kim der ki bu oyun 6 yıl önce piyasaya çıktı!
5/5
Puan
Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler