Haftalık PlayStation Gündemi #5 – (6 Haziran 2020)

Haftalık PlayStation Gündemi yazımın 5. sayısı, aynı zamanda serimin 1. ayını doldurmasını temsil ediyor. Bir ay boyunca hiç aksatmadan her cumartesi gündem yazımı paylaştım. Umarım aynı kararlılıkla uzun süre devam edebilirim. Bugüne kadar hangi sayıyı okumuş olursanız olun, çok teşekkür ederim. Aslında 5. sayıyı PlayStation 5 özel sayısı yapmayı planlıyordum ancak malum, etkinlik ertelenince yine gündem haberlerinden oluşan bir sayı hazırladım.

Bu hafta Amerika’da George Floyd olayı sonrası ciddi bir protesto var. Dolayısıyla oyun dünyası da bundan nasibini aldı. Etkinlikler ertelendi, çok fazla haber paylaşılmadı. Ben yine de kaçırmış olabileceğiniz bazı haberleri derlemeye çalıştım. Keyifli okumalar.

PlayStation 5 canlı etkinliği ertelendi

Girişte de bahsettiğim gibi aslında bu haftayı yan haberleri es geçip, PlayStation 5 etkinliğine özel bir sayıya çevirmeyi planlıyordum. Ancak Amerika’da kopan fırtınalar, haliyle önemli etkinliklerin ertelenmesine sebep oldu. Bizim için de en önemlisi PlayStation 5 ile ilgili etkinliğin şimdilik yeni tarih olmadan ertelenmiş olması. Irkçılığın her türlüsüne, her şekilde karşıyım. Bu sebeple PlayStation’ın da bu konuda sağlam bir duruş sergilemesi bence çok güzel bir şey. Yeni oyun tanıtımlarını bir süre daha bekleyebiliriz. Eminim ki zamanı geldiğinde bu etkinlik yine en güzel haliyle yapılır, hepimiz de bolca konuşuruz. O zaman güzel bir PS5 özel gündem sayısı yaparım.

Cyberpunk 2077 Night City Wire etkinliği ve EA Play etkinliği ertelendi

Açılan #BlackLivesMatter etiketine ve hareketine destek hemen her oyun firması tarafından benimsendi diyebilirim. Haberleri ne kadar okuyorsunuz bilmiyorum ama Amerika’nın birçok kentinde ciddi sokak eylemleri ve protestolar mevcut. Oyun firmaları da gündemi ırkçılığa karşı duruştan çalmak istemedikleri için etkinliklerini erteliyorlar. Yoksa dertleri az izleniriz değil. Bu sebeple Cyberpunk 2077 oyunu için yapılacak olan Night City Wire canlı etkinliği 11 Haziran’dan 25 Haziran’a ertelendi.

EA’in tam da E3 döneminde, biraz da E3 ruhunu yansıtmak adına duyurduğu canlı yayınla EA Play etkinliği de bu sebeple ertelenen etkinlikler arasındaki yerini aldı. EA Play de 11 Haziran’da yapılacaktı, şimdilik bir haftalık ertelemeyle 18 Haziran’a ertelendi. O kadar fazla beklemeyeceğiz aslında her iki etkinlik için de. Cyberpunk’tan yeni oynanış görüntüleri görmek heyecanlı ama ben asıl EA’i bekliyorum. Yeni FIFA ve yeni oyunları merak ediyorum. Belki PlayStation 5 için FIFA’nın özelliklerini tanıtırlar, ne güzel olur.

Merlin’in Kazanı’ndan Anthony Newman ile röportaj

Bu hafta Merlin’in Kazanı çok güzel ve özel bir makale yayınladı. Artık çıkışına sayılı günler kalan The Last of Us Part II oyununun Yardımcı Yönetmeni Anthony Newman ile güzel bir röportaj yaptı. Hem güzel sorular var, hem de güzel cevaplar. Okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca Türk oyun medyası adına da hoş bir içerik oldu.

Lego Star Wars’tan süper metal kutu

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga ile ilgili ilk kapak görselini, haftalık gündemin ilk sayısında paylaşmıştım. Oyunun halen resmi bir çıkış tarihi açıklanmadı, hatta ilk duyurulduğu günden de tam bir sene geçmiş oldu. Ancak oyunla ilgili bu sefer ikinci bir kapak görseli yayınlandı. Daha doğrusu, oyunun metal kutulu özel versiyonu ön siparişe açıldı. Han Solo’nun dondurulduğu anın, kabartmalı harika bir LEGO tarzı kapağı bulunuyor. Koleksiyoncuların kesinlikle kaçırmak istemeyeceği tarzda bir kapak olmuş.

Bu arada oyunun 20 Ekim’de çıkacağı söyleniyordu ancak henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Daha çıkmasına çok var diye düşünebiliriz.

Days of Play ile Take-Two kampanyası başladı

PlayStation’ın artık her sene Haziran ayında düzenlediği, geleneksel hale gelen Days of Play indirim dönemi başladı. Days of Play kapsamında kutulu Sony özel oyunlarında 3-17 Haziran tarihleri arasında çok güzel indirimler ve kampanyalar bulunuyor. Death Stranding, Days Gone gibi klasik oyunların yanı sıra bu sene çıkan Nioh 2 ve Predator: Hunting Grounds oyunları da büyük indirimli fiyatıyla satılacak. Predator: Hunting Grounds’a Arnold Schwarzenneger’in eklendiğini birkaç sayı öncesinde paylaşmıştım.

Death Stranding’i oynamadıysanız mutlaka oynamalısınız, gerçekten inanılmaz bir deneyim. İlk defa Hideo Kojima oyununu doğru düzgün oynadım, 50+ saat üstünde büyük keyif alarak bitirdim. Days Gone da yine indirimden tavsiye ettiğim bir başka oyun. Her oynayan, biz bu oyunu nasıl oynamamışız diyor, tecrübeyle sabit. Her iki oyun da Days of Play kapsamında 149 TL tavsiye edilen satış fiyatına sahip.

Ayrıca Take-Two oyunları da 5 Haziran – 10 Temmuz tarihleri arasında indirime girdi. Red Dead Redemption 2, NBA 2K20, WWE 2K20 ve daha fazlası indirimli fiyatıyla satılıyor. Yoksa siz hala Red Dead Redemption 2’yi oynamadınız mı?

The Last of Us Part II TV Reklamı yayınlandı

The Last of Us Part II için artık sayılı günler kaldığını söylemiş miydim? 🙂 O kadar heyecanlı ki, yıllardır beklediğimiz oyun nihayet çıkmanın eşiğine geldi. Haliyle vakit yaklaşınca, reklamının yayınlanması da kaçınılmazdı. Naughty Dog, heyecanı bir kat daha artıracak kalitede bir reklam hazırlamış. Bu reklamı izledikten sonra oyunu oynamak istemeyecek kişi çok azdır herhalde.

https://www.youtube.com/watch?v=TXl9GI1p_Os&t=1s

Iron Man VR’dan yapım aşaması videosu

Iron Man VR ile ilgili son dönemde güzel bilgiler gelmeye devam ediyor. Son olarak demosu çıkan, 14 dakikalık oynanış videosunu paylaştığım, geçen sayıda da PSVR bundle fotoğrafı yayınlanan oyunun şimdi de Behind the Scenes videoları başladı

Aşağıdaki videodan yapım ekibinin ve yönetmeninin oyunla ilgili görüşlerine ve yapım aşamasındaki fikirlerine göz atabilirsiniz. PlayStation VR’ı tekrardan gündem yapacak bir oyun geliyor gerçekten.

PlayStation Plus oyunları indirilmeye açıldı

Geçen sayıda üzerine bol bol anlattığım Call of Duty: WWII ve Star Wars: Battlefront II oyunlarının ikisi de şu an PS Plus üyelerinin indirmesine sunuldu. Aslında Call of Duty duyurulduğu gibi indirilebiliyordu, ancak 2 Haziran itibarıyla Battlefront II’yi de indirip oynayabilirsiniz. Şimdiden kütüphanenize ekleyin, sonradan kaçırdım diye üzülürsünüz 🙂

Haftanın Yeni PlayStation Oyunu: BioShock Remastered

Bu haftanın yeni oyunu, aslında eski bir oyun. Tıpkı geçtiğimiz günlerde yenilenen haliyle piyasaya çıkan Mafia oyunları gibi BioShock oyunları da ayrı ayrı yenilenen haliyle piyasaya çıktı. Aslında BioShock The Collection ismiyle üç oyun birden satıştaydı zaten. Hepsi de PlayStation 4’e güncellenmiş haliydi. Ancak şimdi üç oyun da ayrı ayrı satışa açıldı. Remastered adıyla satılan oyunların üçüne de PlayStation 4 Pro desteği eklendi. Oyun tarihinin en güzel oyun serilerinden biridir BioShock. Hikayesiyle, atmosferiyle sizi içine çeker.

PlayStation Store indirimlerinden seçmeler

Resident Evil 3
Geçen sene piyasaya çıkan Resident Evil 2’nin yeniden yapımından sonra bu sene de Resident Evil 3’ün yeniden yapımı piyasaya çıkmıştı. Çıktığı dönem çok oynandı, özellikle oyuncuların Nemesis ile karşılaşmaları ve hayatta kalma mücadeleleri çok izlendi ama kısa sürede unutuldu. RE2 gibi ses getirmedi belli ki. Bu hafta Days of Play kapsamında oyuna indirim gelmiş ve fiyatı 179 TL’ye düşmüş. Eğer çıktığı gün almayıp indirim beklediyseniz, şimdi tam zamanı olabilir.

PlayStation Plus 12 Aylık Abonelik
PlayStation Plus aboneliği, PlayStation 4’ün olmazsa olmazlarından biri. Online oynama imkanı sunması, bulut kayıt sistemine sahip olması gibi teknik detayların yanı sıra her ay verdiği oyunlarla da ekstra para vermeden oyun kütüphanenizi geliştirmenizi sağlıyor. Bu ay verdiği oyunlar zaten tek başına albeni yaratıyor. Fakat benim gibi oyuncular zaten her sene PlayStation Plus aboneliği alıp uzatırken, böyle fırsatlar da yılda bir kere karşımıza çıkıyor. 12 aylık aboneliği kısa bir süreliğine yüzde 30 indirimle, sadece 125,99 TL’ye alabilirsiniz. Ben 2 ay önce uzatmıştım ama sanırım bu fiyata ek bir senelik daha alacağım 🙂

BONUS: Premier League’de FIFA 20 seyirci sesi kullanılacakmış

Yeniden normalleşme, daha doğrusu “yeni” normalleşme adına Premier League tekrar dönüyor. İngiltere’de futbol heyecanı tekrar başlayacak, böylece Liverpool’un şampiyonluğu kesinleşecek 🙂 Ancak bu yeni normalleşmede İngiltere’de de seyirciler olmayacak. Ülkemizde kartona fotoğraf basarak tribünler dolduruluyor. İngiltere’de de benzer yöntemler kullanılacak. Bizi ilgilendiren kısım ise FIFA 20’nin tribün seslerinin maçlarda kullanılacak olması. Aslında tribün demeyelim, çünkü bunu kulüpler kendi hoparlöründen çalmayacak.

İngiltere’nin maç yayını yapan platformu Sky, EA ile yakın temas halindeymiş. Bu temasın sebebi ise FIFA 20’nin tribün seslerinin maç yayınlarında kullanılmak istenmesi. FIFA oyun serisi, Premier League’in resmi sponsoru olduğu için eğer kariyer modu ya da benzeri bir mod oynadıysanız görmüşsünüzdür, çok gerçekçi bir Premier League deneyimi sunuyor. Takımların tribün sesleri de bunların en önemli özelliklerinden biri. Sky da hazır böyle bir çalışma varken kullanmayı düşünmüş ki gerçekten çok mantıklı 🙂

BONUS: #BlackLivesMatter

Bu hafta tüm oyun sektörü #BlackLivesMatter etiketi altında birleşti. Birçok oyun firması sadece bu etiketi paylaşırken, kimileri kendi mesajlarını da iliştirdiler. Duygularını tüm oyunculara aktardılar. PlayStation da bu konuda bir mesaj yayınlayarak #BlackLivesMatter etiketi altında paylaştı. Ardından Xbox, PlayStation’ın bu gönderisini paylaşıp üzerine aynı duyguları paylaştığını belirterek birlikteliğin, zor zamanlarda kenetlenmenin önemini gösterdi.

PlayStation resmi Twitter hesabı, 1 Haziran’dan beri başka tweet atmadı.

Call of Duty’nin yapımcılarından Infinity Ward, ırkçılığa karşı aldığı önlemleri artırdığını ve oyunda ırkçılığın ı’sının bile yapılmasına izin vermeyeceklerini açıkladı. Rockstar Games, George Floyd anısına Red Dead Redemption 2 ve GTA V sunucularını 2 saatliğine kapattı. Zaten erteleme haberlerini de paylaşmıştım yukarıda. Kısacası oyun dünyası, yeni haberlerini paylaşmak yerine bu sosyal meseleye dikkat çekmeyi tercih ettiler.

BONUS: Oyungezer bu ay da dijital

Oyungezer dergisi bu ay da dijital olarak piyasaya çıkıyor. Hatta sitede yapılan açıklamaya göre yaz boyunca da dijital olarak çıkacakmış. Haziran sayısı da Nisan ve Mayıs aylarından sonra internetten yayınlandı ancak minik bir farkla. Artık düzen böyle devam edeceği için, Oyungezer ekibi bir destek sayfası oluşturmuş. Destek sayfasından istediğiniz bir tutar ödeyerek Oyungezer’in yeni sayısına ulaşabiliyorsunuz. İsterseniz 1 TL, isterseniz daha fazla. Ancak işin güzelliği şu, eğer paranız yoksa da 0 TL yazarak yine ücretsiz olarak dergiye erişebiliyorsunuz. Yani dergi halen ücretsiz durumda.

Ben nasıl olsa basılı çıksa alacaktım diye 15 TL kendimce bir tutar ödedim 🙂 Dergiyi almak için sizi bu linke alalım.

BONUS: PS4 oyunları PS1 kapağıyla

Reddit’te bir kullanıcı, PlayStation 4 oyunları, eğer PlayStation 1 döneminde çıksaydı kutuları nasıl olurdu şeklinde bir çalışma yapmış. Nostalji sevenler için güzel bir görüntü. Benim de birkaç sene öncesine kadar, az sayıda PlayStation 1 kutulu oyunum duruyordu ancak sanırım şu an nerede oldukları konusunda bir fikrim yok. Kalın kutusunu çok seviyordum ama, keşke tekrar bu moda canlansa 🙂 Bu arada görseldeki kutular orijinal PS1 oyun kutuları değil, VCD’den bozma kutulara koymuş.

#Bu hafta neler oynadım?

Rise of the Tomb Raider
Nihayet bitti 🙂 Nihayet derken aslında oyundan sıkıldığım için kullanmıyorum bu kelimeyi, oyunu bitirmem biraz uzun sürdü. Gerek işler, gerek diğer oyunlar derken Rise of the Tomb Raider’ı normalden uzun sürede bitirebildim. Ama değdi diyebilirim. Çok güzel oyunmuş. Neyse ki şanslıyım, hiç vakit kaybetmeden devamı olan Shadow of the Tomb Raider’a başlayabilirim 🙂 Rise of the Tomb Raider’ı yüzde 100 ile bitiremedim, çok fazla yapmam gerekenler var ama geri döner miyim henüz bilmiyorum. Belki birkaç kupa daha kazanıp bırakabilirim. Ana hikayenin arasında Baba Yaga DLC’sini de bitirdim gerçi.

Veeeee…. The Last of Us Part II

Bu hafta birçok kişi paylaştı The Last of Us Part II oynadığını. Ben kendi görselimi buraya sakladım 🙂 Evet, The Last of Us Part II oynamaya başladım. Ancak söyleyeceklerim bu kadar. Oyun çıktıktan sonra daha fazla detay ve içerik paylaşırım.

Mailinizi bırakın, yeni sayı yayınlanınca haber vereyim!

İçerikle ilgili her türlü yorumunuzu ister aşağıdan yorum atarak belirtebilir, isterseniz de Bana Yazın sayfasından mesaj atabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler ❤

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler