Stranger Things Nasıl Bir Dizi?

Normalde hep çalıştığım siteler için incelemeler yazdım. Bazıları sahibi olduğum siteler olsa dahi bir kurumsal kimlik oluşturmaya çalıştığımdan dolayı yazıların her zaman belli bir çizgisi olurdu. Şimdi blog için ilk defa inceleme tarzında bir yazı yazacağım, dolayısıyla dil konusunda özgürlüklerden epey yararlanmak istiyorum. O zaman oynat Uğurcum Stranger Things’i (oynat Uğurcum’u hatırlamayan varsa yorumda belirtsin).

ouos14xohz62qr1dydb4

Stranger Things, Netflix himayelerinde çekilen bir 80’ler dönemi korku/gerilim dizisi. Burada altını çizmem gereken konu, dizi sadece 80’lerde geçmekle kalmıyor, aynı zamanda dizi de sanki 80’lerde çekilmiş imajı vermeye çalışıyor. Yani sanki çekim teknikleri -özel efektler hariç- 80’lerde çekilmiş bir film olduğuna inanmamız üzerine kurgulanmış. Tüm oyuncuların da kıyafetlerinden saç şekillerine kadar bunu hissetmek mümkün. Hatta bir tık ilerisi, oyuncuların tiplerini de o dönemin seçimine uygun olarak seçmeleri. Özellikle Nancy karakterini gördükten sonra dizinin 2015/2016 arasında çekildiğine inanmanız zor olabilir.

Stranger Things’e başlamış olmamın üç sebebi var. Birincisi Netflix’e para veriyor olmam ve özel nimetlerinden mümkün olduğunca yararlanmak istemem. İkinci sebebi dizinin afiş çalışmasının fazlasıyla albenisi olması, bu sebeple bir süredir Netflix kataloğunu gezerken gözüme çarpması. Üçüncüsü ise yayınlandıktan 2-3 gün sonra herkesin bir ağızdan Stranger Things hakkında Twitter’dan paylaşımda bulunması oldu.

Garip Şeyler olarak dizinin adını Türkçe düşünürsek, konuya da hızlı hakim olabilirsiniz. Dizinin temel noktası garip şeylerin epey küçük bir kasabada olmasıyla başlıyor. 8 bölümlük mini dizimizin daha ilk bölümünde Will isminde bir çocuk, garip bir şey tarafından kaçırılıyor. Ardından 7 bölüm boyunca annesi, abisi, en yakın arkadaşları, ikinci garip şey olan bir kız, şerif ve istemeden de olsa olaya dahil olan kişiler Will’i aramaya başlıyor. Bir yandan da kasabada garip olaylar devam ediyor.

stranger-things-on-netflix

Dizi yaklaşık 5. bölüme kadar gizemini güzel bir şekilde götürüyor. Ardından sır perdesi son üç bölümde hızlı bir şekilde kalkıyor ve olaylar çözüme kavuşuyor. Zaten Netflix dizisi olduğundan ve 8 bölüm birden yayınlandığı için 2-3 günde hızla diziyi bitirmek mümkün.

Stranger Things hakkında olumlu ve olumsuz düşüncelerimi paragraflarca yazmak yerine daha farklı bir yola gidip (blog olunca rahat oluyormuş) maddeler halinde sıralayacağım.

Olumlular:

  • Winona Ryder’ın muhteşem performansı. Diğeri için; Shake Senora
  • FRP oyunu üzerine kurgulanmış olması
  • Bolca eski kitap ve filmlere atıfta bulunması (Yüzüklerin Efendisi, Evil Dead, Poltergeist vs.)
  • 80’ler havasının muhteşem yansıtılması
  • 2 bölüm sonra heyecanla sonraki bölümleri izleme isteği
  • 8 bölümde, işin suyunu çıkarmadan konuyu bitiriyor olması

Olumsuzlar:

  • Dizinin bize kattığı pek bir şey yok. Hani bir House, bir Sherlock etkisi yaratmıyor.
  • Kendinizi dizideki herhangi bir karakterle bağdaştıramazsınız muhtemelen. En fazla çocuklardan biri gibi zamanında ne frp oynardık diyebilirsiniz
  • İkinci sezon söylentileri
stranger-thingsten-meraklandiran-fragman_131100466768160747

Evet, ikinci sezon söylentilerini olumsuzlar hanesine yazdım. Dizi şimdi yalan yok, ikinci sezona açık kapı bırakarak bitti diyebiliriz. En azından böyle yorumlayanlar var. Bana kalırsa her şeyi toparlayıp son bi’ “lan acaba?” dedirterek bitti. Bitti yani, 8 bölümlük kısa hikayeydi; diğer her şey gibi aktı gitti. Ama görünüşe bakılırsa Duffer kardeşler ile Netflix arasında görüşmeler sürüyormuş. Duffer kardeşler işi biraz daha abartıp Netflix’ten onayı koparırsak 2. sezonla kalmayacağız, o evrende geçen birkaç sezon yapacağız demiş. Yaparlarsa izleriz tabii ama çok da şey yapmayın yani.

Silent Hill oyununu seviyorsanız, hafif esintilerini Stranger Things’te görebilirsiniz.

Stranger Things, süreleri 40 ila 50 dakika arasında değişen 8 bölümlük mini bir dizi. Bilim-kurgu, fantastik, macera ve biraz da gerilim türlerini seviyorsanız bu diziyi bir deneyin derim. Hele bir de 80’ler dönemini seviyorsanız, azıcık geek tarafınız da varsa ne duruyorsunuz diyeceğim ama çoktan izlemişsinizdir.

Şöyle dönüp bakınca Stranger Things ve daha birçok özel diziyle Netflix parayı hak ediyor. En azından Netflix’e verdiğim paranın Stranger Things gibi bir yapıma gittiğini görmek güzel.

stranger-things
Total
0
Paylaşım