2024 hedefleri ve 2023’e veda!

Son birkaç senedir yılın son günlerinde ya da geç kaldıysam yeni yılın ilk günlerinde, kullandığım Notion uygulaması üzerinde iki tane yazı yazıyorum. Bunlardan bir tanesi o yıl neler yaptım, hayatımda neler oldu şeklinde bir yazı, diğeri ise yeni yılda yapmak istediklerimi sıraladığım hedefler yazısı. Her sene sonunda bir önceki sene yazdığım hedeflere bakıyor ve o sene yaptıklarımla karşılaştırıp nelerin farklı gittiğine göz atıyorum.

Yıllık hedefler yazısı derken bu kısmı biraz açmak istiyorum. Hani yıllık bir yol planı şeklinde bir yazı değil, sadece bu yıl bunları yapmak, bunları geliştirmek, bunları başarmak, bunları almak istiyorum gibi genel bir yazı. Notion’ı kurcalarken denk gelmezsem genellikle bakmıyorum bile. Çünkü bazen planlara sıkı sıkıya bağlı kalmak yerine yeni fırsatlara açık olmayı seviyorum.

Aslında değinmek istediğim konu da tam olarak fırsatlara açık olmakla alakalı. Bir laf vardır ya, ‘hayat, siz planlar yaparken başınıza gelenlerdir’ diye. Geriye dönüp 4 senedir tuttuğum bu yazılara baktığımda bu sözün ne kadar doğru olduğunu görüyorum. Fakat bunu tabii ki biraz daha olumlu tarafından yormak istiyorum. En azından kendi hayatımla ilgili daha olumlu taraflarından ele alarak anlatmak istiyorum.

Örneğin 2022 yılının hedeflerine baktığımda, herhangi bir YouTube kanalı kurmak, Instagram tarafında yükselmek gibi bir planım yokmuş. Tamamen şu an bu yazıyı okuduğunuz Jestman.com’a odaklanarak çok daha fazla blog yazısı yazmak istediğimi belirtmişim. Fakat 2022 bittiğindeyse Mart ayına kadar blog yazdığımı, sonrasında ise kurduğum YouTube kanalının 6 bin aboneye, Instagram hesabımın ise 7 bin takipçiye ulaştığımı görüyorum. Ben farklı planlar yaparken Nisan ayında aldığım farklı bir karar, hayatımın o seneki akışını neredeyse komple değiştirdi. YouTube kanalımın ilk videosunu yayınladıktan sonra Ersin ve İlker ile Zorlu Center’da yemek yediğimiz anı hatırlıyorum. İlk videom 100 izlenmeyi geçmiş, bunun beni ne kadar mutlu ettiğini söylemiştim. Abone sayım da sanırım 50 ya da 60 civarındaydı.

Fırsatları değerlendirmek lazım diyorum ya, düşünüyorum da hayır blog’a odaklanacağım diye tuttursaydım belki video tarafına daha az zaman ayırmam gerekecekti. O yüzden aslında senelik hedeflerimi sürekli açıp kendime hatırlatmıyorum.

2023 yılı da bana çok farklı şeyler getirdi. Öncelikle seneye Kağıthane’deki evimizde başlamıştık. Henüz İngiltere’ye başvuru yapmamış, aklımızda Kadıköy’de oturmak yoktu. Ev sahibiyle olan kira tartışmamızdan dolayı (kontrat sonu değil, 6. ayda yüzde 100 zam istemiş, biz de yapmamıştık) evden çıkmamız olasıydı, ama ben yeni yıl zamlarını aldıktan sonra anlaşabileceğimizi düşünüyordum. Hatta Şubat ayında istediği tutardan daha fazlasını teklif etmiştik, kabul etmeyince de yeni ev aramaya başladık. Uzun zamandır istediğimiz fakat tamamen maddi sebeplerle gidemediğimiz Kadıköy’de şans eseri ilana bile çıkmamış büyük bir ev bulup taşındık. Her şey aslında çok hızlı oldu, evi bulmamız ve taşınmamız yaklaşık 3 hafta sürdü. 3 hafta öncesine kadar hangi mahallelere bakacağımızı tartışıyorduk.

Hayatın hazırladığı sürprizler bununla da sınırlı kalmadı. O süreçte Özen’in yurt dışı okullarına başvuruları ve aldığı kabuller vardı. Biraz seçimin etkisiyle, biraz da yeni maceralara atılma isteğimizle aldığı kabullerden bir tanesi olan İngiltere’ye başvurmaya karar verdik. Süreç aslında o kadar garip geçti ki, başvuralım dedikten sonra şartların bazılarında zorlanacağımızı fark ettik. Eğer bir sonraki okul döneminde başvuralım desek, bu sefer de İngiltere dependant vizesini kaldıracağı için ben gidemeyecektim. Genellikle bu tarz durumlarda neyse kısmet değilmiş zaten yeni bir eve taşındık, yeni bir hayata başladık diyerek çekilmemiz gerekirken biz yine de başvurumuzu ilerlettik. Sürecin kendi içerisinde çeşitli zorlukları ve kolaylıkları oldu, detaylara değinmeyeceğim. Ancak vizenin artık çıkmayacağını düşündüğümüz son gün içerisinde vizemiz çıktı, apar topar İngiltere’ye gittik.

Yani aslında ana hedefimiz Kağıthane’deki evde kalıcı olarak devam etmekken, hayat bizi farklı lokasyonlara sürükledi. Video tarafında da hedeflerime ulaştığım ya da ulaşamadığım yerler oldu. Örneğin bu taşınma süreçlerinden dolayı istediğim kadar YouTube videosu çekemedim. 2023 yılı içerisinde toplam 41 adet YouTube uzun videosu çekebilmişim. Senede 52 haftanın olduğunu düşünürsek haftada 1’den daha aza tekabül ediyor. Ama bu taşınmalar sırasında elimden geleni yapabilmek adına kısa videolara yöneldim. Hiçbir şey paylaşmamaktansa, kısa videolar ile paylaşımlarımı sürdürmek istedim. Güzel reels konuları buldum, okuduğum şeylerden farklı hikayeler çıkarttım, elimdeki ürünlerin kısa tanıtımlarını çektim. Bunun sonucunda da 2023 yılı içerisinde toplamda 82 adet Reels videosu yayınlamışım. Sene başına dönüp baktığımda bu kadar fazla kısa video çekmeyi planlamıyordum, fakat zaman konusundaki sıkıntılar beni yeni bir alana yönlendirmiş oldu. Bu kadar Reels videosu arasından bazıları ciddi anlamda ilgi çekti. 530 bin izlenen videom şu an en çok izlenen videom oldu.

Kısa videolara girmem bana takipçi olarak da yansıdı. YouTube’a az içerik üretebildiğim için abone sayım 6 binden 9.7 bine çıkarken, Instagram’da 7 binden 23 bin takipçiye çıktım. Daha da önemlisi, Instagram üzerinden videolarım 2023 yılı içerisinde 6 milyondan fazla kez izlendi. Benim için bu anlamda çok güzel bir yıl olduğunu söyleyebilirim. Haliyle Instagram’ın bu etkisi, 2024 yılı hedeflerim içerisinde de önemli bir yer edinmesini sağladı.

2024 hedefleri

Yeni yılda tabii ki yine bolca hedefim var, ama yine de yukarda uzun uzun yazdığım sebeplerle en çok heyecanlandığım konu, yeni yılın bana ne gibi fırsatlar getireceği. Bir sene sonra bu günlerde geriye dönüp baktığımda vay be neler bekliyordum neler yapmışım diyebilmeyi iple çekiyorum.

2024 yılında ajandama baktığımda aslında çok yoğun bir yılın beni beklediğimi görebiliyorum. Özellikle Covid kapanması sonrasında, 2021 yılından beri her sana daha da üretken bir yıl geçirdiğimi söyleyebilirim. Bu sene de bu üretkenliğin üzerine koymak istiyorum. Sanırım 2024’ün en önemli hedefi benim için üretkenlik konusu. Yine de bazı hedeflerimi başlıca sıralayayım.

  • Bir süredir blogumda yazı yazmayı çok istiyordum. Zaten biraz önce anlattığım gibi 2022 yılı da benim için bloga odaklanacağım bir yıl olarak başlamıştı. Video tarafına geçince bloga haliyle ara vermiştim. Fakat yine de videolarımda bazen kişisel olamıyorum. Bu sebeple de blogumu daha kişisel yazılar yazdığım bir yere çevirmeye karar verdim. Geçenlerde George R. R. Martin’in Londra seyahatiyle ilgili bir blog yazısını okudum. Bu sayede de Game of Thrones serisinin son kitabını yazmak yerine blog yazdığını öğrendim. İşin şakası tabii, ama böyle bir yazarın tamamen kişisel yazılardan oluşan bir blog yazması beni çok mutlu etti. Bu yüzden ben de blog işine, fazla okunma ya da izlenme peşinde koşmadan, tamamen kişisel notlarımı paylaşacağım şekilde dönmeye karar verdim.
  • 2023 yılı ne oyun yaptı yahu! Birçok oyuna başladım ve yarım kaldı. Hogwarts Legacy, Dead Space Remake gibileri tamamen vakitsizlikten yarım kalırken, Star Wars: Jedi Survivor gibileri de yeni performans yamaları beklemekle geçti. Ne Starfield’e hakkını verecek zaman ayırabildim (oynadığım kadarını ben beğendim bu arada), ne de Alan Wake II’ye başlayabildim. Açıkçası backlog sayılır mı bilmiyorum ama 2024 yılında sakin sakin, vakit ayıra ayıra 2023 yılının oyunlarını oynamak istiyorum.
  • Hep yeni çıkanları kovalamaktan, tüketmekten insan bazen yorulabiliyor sanırım. Bu yüzden 2024 yılında bana iyi gelen, benim sevdiğim içerikleri tekrar tüketmek istiyorum. İzlediğim ve çok sevdiğim filmleri yeniden izlemek istiyorum. Yeni çıkmış ve büyük kesim tarafından beğenilmemiş filmleri izlemeye vakit ayırmak yerine (sonuçta inceleme içerikleri neden var değil mi?) biraz daha beni mutlu eden içerikleri izleyeceğim. Sevdiğim yönetmenlerin sevdiğim filmlerini izleyeceğim. Bazen çok sevdim dediğim filmi unuttuğumu fark ediyorum, bu da beni biraz üzüyor açıkçası. Oyunlarda da aynısını planlıyorum. Çok sevdiğim oyunların bir kısmını yeniden oynamak istiyorum.
  • Videolar konusuna burada detaylı olacak girmeyeceğim, ancak üretkenlik hedefinde en büyük pasta payını sanırım burası alacak diyebilirim. En azından öyle hedefliyorum diyelim 🙂
  • Buraya detaylı yazmak istemediğim, henüz dünyayla tanıştırmadığım bazı projelerim var. Bu sene biraz daha bunlara zaman ayırmak istiyorum. Eğer olur da bir kısmını olgunlaştırabilirsem bu sene farklı birkaç işle karşınıza çıkabilirim.
  • Covid döneminden beri yılda okuduğum kitap sayısını epey artırmıştım ama 2023 yılının temposu bu sene az kitap okumama sebep oldu. Bu ayıbımı bu sene gidermek istiyorum. Hatta şimdiden Türkçe ve İngilizce olmak üzere bu sene okumak istediğim kitaplar listesi yapmaya başladım. Türkçe olarak güzel romanlar, İngilizce olarak da güzel biyografi kitaplarım var, umarım sene bitmeden çoğunu okuyabilirim.

Buraya daha fazla gezmek, yeni yemekler denemek gibi herkesin listesindeki klasik notları yazmıyorum. Aslında daha ben de böyle spesifik konuların olduğu listeyi 2024 için yapmadım, biraz da ondan yazmıyorum 🙂 Umarım sene sonunda bu yazıya ve hedeflere baktığımda çoğunu istediğim şekilde yapabilmiş olurum. Ama yapamasam da biliyorum ki hayat yeni şeyler karşıma çıkarmış ve ben onlarla uğraşmaktan yapamamışımdır.

Okuyan herkes için hedeflediklerini gerçekleştirdiği bir sene diliyorum. Mutlu seneler!

Total
0
Paylaşım